Perimenopauza

Perimenopauza și menopauza: Ce trebuie să știți

Perimenopauza, sau tranziția către menopauză, începe cu câțiva ani înainte de menopauză. Este momentul în care ovarele încep treptat să producă mai puțin estrogen. În mod obișnuit, perimenopauza începe în jurul vârstei de 40 de ani la femei, dar poate să debuteze și mai devreme.

Perimenopauza durează până la menopauză, momentul în care ovarele încetează să elibereze ovule. În ultimii 1-2 ani ai perimenopauzei, scăderea estrogenului se accelerează. În această etapă, multe femei prezintă simptome de menopauză.

Cât durează perimenopauza?

Durata medie a perimenopauzei este de 4 ani, dar pentru unele femei, această etapă poate dura doar câteva luni sau chiar 10 ani. Perimenopauza se încheie atunci când femeile nu au avut menstruație timp de 12 luni.

Sunt simptomele mele de perimenopauza normale sau trebuie să mă îngrijorez?

Perioadele neregulate sunt comune și normale în timpul perimenopauzei. Dar alte condiții pot cauza modificări ale sângerării menstruale. Dacă se aplică una dintre următoarele situații, consultați un medic pentru a exclude alte cauze:

  • Perioadele menstruale sunt foarte abundente sau au cheaguri de sânge.
  • Perioadele menstruale durează cu câteva zile mai mult decât de obicei.
  • Ai spotting între perioade.
  • Ai spotting după sex.
  • Perioadele menstruale sunt mai apropiate una de cealaltă.

Cum se pune diagnosticul de perimenopauza?

De multe ori medicul poate pune diagnosticul de perimenopauza pe baza simptomelor tale. Un test de sânge pentru a verifica nivelurile hormonale poate fi, de asemenea, de ajutor, dar nivelurile hormonale se schimbă în timpul perimenopauzei. Ar fi mai util să efectuați mai multe teste de sânge la momente diferite pentru comparare.

Pot rămâne însărcinată dacă sunt în perimenopauză?

Da. Deși fertilitatea scade în timpul stadiului de perimenopauză, este încă posibil să rămâneți însărcinată. Dacă nu doriți să rămâneți însărcinată, trebuie să utilizați o formă de contracepție până când ajungeți la menopauză (ați trecut prin 12 luni fără să aveți menstruație).

Pentru unele femei, conceperea poate fi dificilă odată ajunse în vârsta de 30-40 de ani din cauza scăderii fertilității. Dacă scopul este de a rămâne însărcinată, există tratamente care pot ajuta la obținerea unei sarcini.

Există tratamente care pot ameliora simptomele perimenopauzei?

Multe femei găsesc alinare pentru valurile de căldură, transpirațiile nocturne și alte simptome vasomotorii după ce utilizează pastile contraceptive cu doză mică pentru o perioadă scurtă de timp. Există și alte opțiuni care pot ajuta la controlul acestor simptome, precum plasturele contraceptiv, inelul vaginal și injecțiile de progesteron. Totuși, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza hormoni contraceptivi pentru a vă asigura că sunt potriviți pentru dumneavoastră.

De asemenea, vă puteți simți mai bine dacă faceți lucruri care vă îmbunătățesc starea generală de sănătate, cum ar fi:

  • Exercițiul fizic.
  • Renunțați la fumat.
  • Dormiți mai mult și încercați să mergeți la culcare și să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi.
  • Beți mai puțin alcool.
  • Atingeți o greutate sănătoasă și păstrați-o.
  • Obțineți suficient calciu în dietă.
  • Întrebați-vă medicul dacă ar trebui să luați un multivitamin.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți probleme cu libidoul. Acesta vă poate recomanda un consilier sau terapeut pentru a vă ajuta pe dumneavoastră și partenerul să lucrați prin această problemă. Lubrifianții vaginali pot fi recomandați, dacă uscăciunea vaginală este o problemă.

Alte tratamente disponibile pentru diferitele simptome ale perimenopauzei pot include medicamente antidepresive pentru schimbările de dispoziție. Dozele mici de medicamente antidepresive au arătat, de asemenea, că ajută la valurile de căldură legate de menopauză și pot fi prescrise pentru acest simptom.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre simptomele dumneavoastră specifice și obiectivele tratamentului. Acest lucru îl va ajuta să elaboreze un plan care să fie potrivit pentru dumneavoastră.


sursa: www.webmd.com