Migrene: Cauze si Tratament

Ce poți face dacă tratamentele pentru migrenă nu par să funcționeze? Medicul tău ar putea recomanda alte terapii care să fie mai eficiente în cazul tău. Pentru mulți oameni, combinarea medicamentelor cu remedii naturale reprezintă o metodă eficientă de a controla durerile de migrenă.

De ce eșuează tratamentele pentru migrenă?

Iată câteva motive pentru care tratamentul tău împotriva migrenei pare să nu funcționeze:

  1. Diagnostic incomplet: Există mai multe tipuri de migrenă, iar fiecare răspunde la tratamente diferite. S-ar putea să fie necesar să consulți un specialist în dureri de cap pentru a primi un diagnostic corect și un tratament adecvat.
  2. Diagnostic eronat: Durerile tale de cap s-ar putea să nu fie migrene, ci un alt tip de durere de cap sau o afecțiune dureroasă.
  3. Alte condiții medicale: Este posibil să existe o altă problemă de sănătate nediagnosticată care trebuie tratată înainte de a aborda eficient migrena.

Declanșatori neidentificați

Ești sigur că știi care sunt toți factorii declanșatori ai migrenelor tale? Discută cu medicul despre posibili declanșatori pe care i-ai fi omis. Ține un jurnal în care să notezi când apar durerile de cap, astfel încât să poți identifica posibilele cauze pe care să le eviți.

Așteptări realiste

ȘTIAI CĂ?

Dacă tratamentul tău reduce numărul de dureri de cap pe care le ai lunar la jumătate, înseamnă că este eficient.

Ai așteptări adecvate de la medicamentele tale? Medicamentele pentru migrenă luate în timpul unei crize ar putea să nu elimine durerea imediat. Tratamentele preventive pentru migrenă necesită timp pentru a-și face efectul. Luarea unui comprimat câteva zile nu înseamnă că nu vei mai avea vreodată o altă durere de cap. S-ar putea să fie nevoie să iei tratamentul pentru migrenă timp de până la 8 săptămâni pentru a vedea dacă este eficient înainte de a trece la un alt medicament.

În timpul unei migrene, este posibil să ai greață sau vărsături care împiedică stomacul să absoarbă medicamentul. Medicul tău ar putea să îți prescrie un spray nazal sau un medicament injectabil pentru a-ți alina durerea, care ar putea fi mai eficiente. De asemenea, medicul ar putea prescrie un medicament care să reducă simptomele de greață și vărsături în timpul unei migrene.

Medicamente alternative

Iată câteva medicamente pe care medicul tău le poate prescrie pentru migrene dacă tratamentul inițial nu funcționează pentru tine.

Majoritatea persoanelor cu migrene încep tratamentul cu medicamente disponibile fără prescripție medicală (OTC), cum ar fi acetaminofenul sau un medicament antiinflamator nonsteroidian (NSAID) precum aspirina, diclofenacul, ibuprofenul sau naproxenul.

Un medicament OTC care combină acetaminofenul sau aspirina cu cofeină poate fi mai eficient pentru unele persoane.

Când ai dureri, ia medicamentele OTC pentru durere conform instrucțiunilor de pe etichetă. Ele nu reduc neapărat frecvența migrenelor, dar funcționează pentru a ameliora durerea. Acestea pot avea efecte secundare grave, cum ar fi leziuni hepatice sau renale sau sângerări gastrointestinale.

Triptani

Dacă medicamentele OTC nu au funcționat, medicul tău poate prescrie medicamente mai puternice numite triptani, inclusiv:

  • Almotriptan (Axert)
  • Eletriptan (Relpax)
  • Frovatriptan (Frova)
  • Naratriptan (Amerge)
  • Rizatriptan (Maxalt)
  • Sumatriptan (Imitrex, Onzetra Xsail, Sumavel DosePro, Tosymra, Zembrace SymTouch)
  • Zolmitriptan (Zomig)

Dacă un triptan nu este eficient pentru tine, medicul tău poate prescrie un tratament combinat de triptan cu naproxen (Treximet) care poate ameliora durerea.

Inhibitori ai CGRP

Peptidul legat de gena calcitoninei (CGRP) este o proteină produsă în jurul creierului și care poate provoca inflamații și dureri migrenoase intense.

O nouă clasă de tratamente pentru migrene numite inhibitori CGRP vizează și blochează această proteină sau receptorul său pentru a opri atacurile de migrenă. De asemenea, poți lua unele inhibitori CGRP pentru a preveni migrenele și pentru a le face mai puțin frecvente. Pentru tratamentul migrenelor acute, ți se poate prescrie rimegepant (Nurtec) sau ubrogepant (Ubrelvy). Acestea sunt antagoniști ai CGRP cu molecule mici și se iau sub formă de comprimate. Zavegepant (Zavzpret) este un antagonist CGRP aprobat recent sub formă de spray nazal. Zavzpret și rimegepant (Nurtec) sunt de asemenea aprobate pentru prevenirea migrenelor, împreună cu alți antagoniști ai CGRP discutați mai târziu în acest articol.

Agoniști selectivi 5HT-1F

Un tratament nou pentru durerea acută de migrenă este lasmiditan (Reyvow), un

agonist selectiv 5HT-1F. Este un comprimat pe care îl iei o dată pe zi, dar nu mai des de 4 zile pe lună. Este primul dintr-o nouă clasă de medicamente numită ditani.

Lasmiditan poate fi, de asemenea, o opțiune bună pentru persoanele care nu pot lua triptani din cauza problemelor cardiace. Triptanii strâng vasele de sânge pentru a ameliora durerea migrenei, așadar aceștia nu pot fi siguri pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare sau hipertensiune arterială prost gestionată. Lasmiditan tratează durerea migrenelor fără a restrânge vasele de sânge.

Alcaloizi ergot

Acești alcaloizi sunt un tip special de analgezice utilizate pentru a trata dureri de cap severe și pulsatile. Medicul tău îți va prescrie acestea doar dacă alte tipuri de medicamente nu funcționează pentru tine. Acestea se pot administra sub formă de comprimate, supozitoare sau spray nazal.

Antiemetice

Aceste medicamente combat greața:

  • Clorpromazina (Thorazine)
  • Droperidol (Inapsine)
  • Metoclopramidă (Reglan)
  • Prochlorperazină (Compro)

Neurostimulatoare

De asemenea, numite neuromodulatoare, acestea sunt dispozitive care pot trata o migrenă în curs de desfășurare sau pot ajuta la prevenirea migrenelor. Neurostimulatoarele folosesc curenti electrici sau acțiune magnetică pentru a reduce activitatea cerebrală care declanșează migrene.

Unele dispozitive neurostimulatoare sunt portabile, în timp ce alte tipuri se implantează prin intervenție chirurgicală. Acestea pot fi o opțiune bună pentru tine dacă alte medicamente pentru migrenă nu au funcționat sau dacă folosești excesiv medicamentele fără a obține ameliorarea durerii.

Efectul bumerang

ȘTIAI?

Medicamentele disponibile fără prescripție medicală (OTC) pentru migrene care conțin cofeină pot provoca mai multe dureri de cap dacă nu le iei conform instrucțiunilor.

Dacă crezi că medicamentul pentru migrene nu funcționează pentru a-ți ameliora durerea, nu crește doza sau nu îl lua mai des pentru a vedea dacă acesta este răspunsul. Supradozarea medicamentelor pentru durere poate agrava durerile de cap.

Medicamentele pentru durere care conțin butalbital (Fiorinal, Pronal sau Trinal) sau opioide sunt mai susceptibile să provoace dureri de cap datorate supradozajului. Aceasta se datorează faptului că poți dezvolta toleranță la aceste medicamente, astfel încât să pară mai puțin eficiente.

Prevenția migrenelor

Pentru prevenirea migrenelor, doctorul vă poate recomanda următoarele medicamente:

  • Medicamente pentru hipertensiune, cum ar fi beta-blocantele precum atenolol (Tenormin), metoprolol (Lopressor) sau propranolol (Inderal), sau un blocant al angiotensinei numit candesartan (Atacand)
  • Anticonvulsivante, cum ar fi valproatul de sodiu (Depacon) sau topiramatul (Topamax)
  • Antidepresive triciclice, cum ar fi amitriptilina (Elavil) sau nortriptilina (Pamelor)
  • Ketorolac (Toradol), un AINS mai puternic
  • Blocantele canalelor de calciu, cum ar fi verapamilul
  • Anticorpii monoclonali CGRP

Antagoniștii CGRP reprezintă cele mai recente medicamente preventive pentru migrene. Rimegepant (Nurtec) și atogepant (Quilpta), antagoniști CGRP cu molecule mici, se administrează sub formă de pastile. Anticorpii monoclonali CGRP aprobați pentru prevenirea migrenei includ erenumab (Aimovig), fremanezumab (Ajovy), eptinezumab (Vyepti) și galcanezumab (Emgality). Acestea se administrează prin auto-injecție sau infuzie intravenoasă, de obicei lunar. Zavegepant (Zavzpret) se administrează sub formă de spray nazal.

Remedii naturale pentru migrene

Tratamentele medicamentoase nu sunt singura modalitate de a gestiona migrenele. Terapiile naturale și schimbările de stil de viață pot oferi, de asemenea, alinare.

  • Terapie cu căldură sau frig: Aplicați căldură sau frig pe față, cap sau gât. Pernele încălzitoare pot relaxa mușchii tensionați și rigizi. Pachetele cu gheață pot amortiza durerea, făcând-o mai puțin intensă.
  • Încăpere întunecată și liniștită: Încercați să vă retrageți într-o cameră întunecată, răcoroasă și liniștită atunci când apare durerea. Evitați zgomotele și lumina puternică. Încercați să vă relaxați și să dormiți dacă puteți.
  • Cafeina: O cantitate mică de cafeină poate ameliora durerea migrenei, dar nu exagerați. Prea multă cafeină poate provoca dureri de cap recurente.
  • Masaj terapeutic: Shiatsu sau automasajul unor puncte de presiune specifice de pe cap sau gât poate ameliora durerea migrenei.
  • Tehnici de relaxare: Stresul este un declanșator comun al migrenelor. Gestionați-l cu tehnici precum biofeedback sau meditație

sursa: www.webmd.com