Faze esențiale în progresul copilului tău în primul an de viață.

Primul an de viață al copilului tău este marcat de o dezvoltare rapidă și transformări semnificative. Fiecare copil este unic, iar progresele sale în atingerea reperelelor de dezvoltare se vor realiza într-un ritm propriu. Cu toate acestea, există anumite intervale de vârstă în care se observă cele mai semnificative avansări. Este esențial să urmărești și să te bucuri de fiecare etapă prin care trece micuțul tău.

1 până la 3 luni

În primele luni de viață, copilul tău va manifesta mișcări neregulate ale brațelor și picioarelor, având încă un control limitat asupra gâtului. De obicei, vor ține mâinile strânse în pumni și pot încrucișa ochii ocazional. Cu toate acestea, încep să dezvolte și alte abilități, cum ar fi aducerea mâinilor aproape de fața lor, orientarea către sunete familiare și zâmbirea în răspuns la vorbirea sau zâmbetul tău.

4 până la 6 luni

Pe măsură ce se apropie de jumătatea primului an, copilul tău va dobândi mai multă precizie în mișcările sale, iar abilitățile de vedere și comunicare se vor îmbunătăți. Vor putea zâmbi la oameni, imita sunetele auzite și utiliza diferite tipuri de plâns pentru a exprima diverse sentimente. În această perioadă, își vor dezvolta capacitatea de a prinde jucăriile cu o mână și de a se întoarce de pe burtă pe spate.

7 până la 9 luni

Pe măsură ce trec lunile, copilul tău va deveni din ce în ce mai stabil. Unii vor începe să stea singuri, să utilizeze mâinile pentru a lua și a muta lucruri, iar alții ar putea chiar să înceapă să meargă. În această perioadă, copiii își vor dezvolta vedere completă în culori și vor atinge o serie de alte mileștone, cum ar fi înțelegerea cuvântului “nu”, recunoașterea numelui lor și jocul cu alți copii.

10-12 luni

Apropindu-se de vârsta de 1 an, copilul tău va deveni tot mai explorator, comunicativ și mobil. Vor putea să îți aducă jucării sau cărți, să-și dea seama când pleci și să exprime emoții diverse prin gesturi și sunete. În această etapă, unii copii pot spune cuvinte simple, pot imita cuvintele pe care le auzesc și pot efectua diverse acțiuni, precum să-și arate propriile expresii faciale sau să bată din palme.

În concluzie, există o diversitate de abilități în ceea ce privește șezutul, mersul în patru labe și statul în picioare la această vârstă. Este important să ții cont că fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare, iar dacă ai îngrijorări cu privire la progresul copilului tău, consultați pediatrul pentru sfaturi și orientare adecvate.

surse: www.webmd.com