Care este legatura dintre insomnie si sanatate?

Insomnia și sănătatea sunt direct legate, având un raport de opoziție clar. Insomnia nu doar că perturbă ciclul natural de odihnă, dar poate avea și efecte negative pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi creșterea riscului de diabet, boli cardiovasculare și probleme neurologice, inclusiv Alzheimer.

Pentru a evalua dacă ai avut parte de odihnă suficientă, întreabă-te dacă te trezești natural, fără alarmă, la o oră adecvată și dacă poți rămâne alert fără cafea cel puțin până la prânz.

Pentru prevenirea insomniei, se recomandă consumul de alimente ușoare și bogate în magneziu, precum salatele, semințele de cânepă și caju. De asemenea, este bine să eviți mesele grele și alimentele care stimulează excesiv sistemul nervos, precum și consumul de cofeină după-amiaza.

Există și suplimente care pot ajuta, printre care ZMA (zinc-magneziu-aspartat), GABA, colagenul hidrolizat, taurina, glutamina, 5-HTP, valeriana și extractul de hamei. Melatonina este de asemenea populară, dar poate avea efecte secundare.

Alte strategii eficiente de combatere a insomniei includ:

  • Practicarea tehnicilor de relaxare sau meditație înainte de culcare pentru a reduce stresul și a relaxa mintea și corpul.
  • Evitarea expunerii la ecrane (telefon, televizor, tabletă) înainte de somn, deoarece lumina albastră afectează ritmul circadian.
  • Menținerea unei temperaturi optime în dormitor, pentru a facilita adormirea.
  • Limitarea consumului de zahăr și cafeină seara.

Dacă insomniile persistă sau dacă ai și alte simptome, este esențial să consulți un medic pentru a investiga posibile afecțiuni subiacente. Tratarea insomniei trebuie să fie o abordare multifactorială, adaptată nevoilor personale.