Beneficiile alaptarii

Ce este alăptarea?

Alăptarea reprezintă procesul prin care un bebeluș este hrănit cu lapte matern, direct de la sân. Aceasta decizie este una personală, dar deseori subiect de discuție în rândul familiei și prietenilor.

Recomandările specialiștilor

Organizații prestigioase, cum ar fi Academia Americană de Pediatrie (AAP) și Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor, sugerează alăptarea exclusivă pentru primele 6 luni, urmată de continuarea alăptării până la vârsta de un an, chiar și după introducerea altor alimente.

Frecvența alăptării

Frecvența cu care un nou-născut este alăptat variază în funcție de vârstă și de preferințele individuale, de la hrăniri la fiecare 2-3 ore în primele săptămâni, până la intervale de 4-5 ore la vârsta de șase luni.

Semne că bebelușul este flămând

Când bebelușii sunt flămânzi, pot plânge, își ling buzele, caută sânul mamei, își pun mâna în gură, devin agitați sau sug obiecte.

Beneficiile alăptării pentru bebeluși

Laptele matern oferă o nutriție ideală, conținând o combinație echilibrată de vitamine, proteine și grăsimi, plus anticorpi ce protejează împotriva infecțiilor și bolilor. Alăptarea poate influența pozitiv dezvoltarea IQ-ului, reduce riscul de SIDS, astm, alergii, obezitate și anumite tipuri de cancer.

Beneficiile alăptării pentru mama

Alăptarea ajută mama să piardă în greutate post-partum, reduce riscul de cancer la sân și ovare și ajută uterul să revină la dimensiunea normală. De asemenea, economisește timp și bani.

Producția de lapte matern

Inițial, sânii produc colostru, urmat de lapte de tranziție și, în cele din urmă, lapte matur. Producția de lapte crește odată cu cererea bebelușului.

Verificarea suficienței laptelui

Un bebeluș bine hrănit nu pierde mai mult de 7% din greutatea sa inițială, pare mulțumit între hrăniri și are minim 6 scutece ude pe zi.

Poziții de alăptare

Există mai multe poziții confortabile pentru alăptare, incluzând poziția în leagăn, poziția football, culcat pe lateral, și altele, fiecare având avantajele sale, în funcție de situația specifică a mamei și bebelușului.

Asigurarea unui “atașament” corect

Este vital ca bebelușul să prindă corect sânul pentru a evita durerea și pentru a asigura o hrănire eficientă. Un atașament corect se vede atunci când bebelușul are sfârcul și majoritatea areolei în gură.

Sfaturi pentru mamele care alăptează

Prepararea pentru alăptare include consulturi prenatale, participarea la clase de alăptare și asigurarea unui mediu de sprijin post-partum. Este important să discuți cu medicul despre orice condiții medicale sau medicamente care ar putea afecta alăptarea.

Condiții medicale și alăptarea

Anumite condiții medicale pot impune oprirea alăptării, cum ar fi HIV pozitiv, tuberculoză activă, tratamentul cu chimioterapie, sau utilizarea anumitor droguri.

Provocări comune în alăptare

Durerile de sân, canalele blocate, infecțiile mamare sau stresul excesiv sunt câteva dintre provocările care pot apărea în timpul alăptării, fiecare având soluții specifice pentru a ameliora simptomele.

Ajutor și sprijin pentru alăptare

Este important să cauți ajutor dacă întâmpini dificultăți în alăptare. Acesta poate veni din partea profesioniștilor în sănătate, grupuri de suport sau de la familie și prieteni.


sursa: www.webmd.com