Bebelușul meu suferă de eczemă?

Eczema poate apărea ca niște pete uscate și solzoase pe pielea bebelușului, de obicei în primele luni de viață. Este o afecțiune frecventă și se poate trata. Adesea, copiii scapă de aceasta pe măsură ce cresc.

Nu sunteți siguri dacă iritația pruriginoasă a bebelușului este eczema? Medicul vă poate oferi un răspuns clar. Iată câteva informații care vă pot ajuta să recunoașteți eczema:

Aspectul eczemei la bebeluși:

Eczema nu arată la fel la toți bebelușii. La cei cu piele mai deschisă, apare ca pete roșii, iar la cei cu piele închisă la culoare, erupțiile pot fi purpurii, maro sau gri, fiind mai greu de observat. Aceste pete sunt, în general, uscate, pruriginoase și aspre și pot apărea oriunde pe corp, dar cel mai des pe obraji și la încheieturile brațelor și picioarelor.

Eczema nu trebuie confundată cu cojița nou-născuților, care este mai puțin mâncărime și iritantă și se vindecă de obicei până la 8 luni, apărând frecvent pe scalp, pe lângă nas, pe pleoape, sprâncene și în spatele urechilor.

Cauzele eczemei:

Eczema poate fi ereditară și poate apărea dacă barierele pielii nu funcționează corespunzător, lăsând pielea să piardă umiditate și să permită intrarea germenilor. De asemenea, dacă pielea nu produce suficiente ceramide, aceasta se usucă extrem de mult.

Evoluția eczemei:

Deși majoritatea copiilor nu mai au simptome până la începerea școlii, unii pot avea eczema și în viața adultă, cu perioade fără simptome, dar cu piele permanent uscată.

Factori ce pot agrava:

Pielea uscată, iritanții precum hainele aspre sau parfumurile, stresul, căldura și transpirația pot agrava eczema. Alergenii precum laptele de vacă sau ouăle, atât în dieta copilului, cât și în cea a mamei care alăptează, pot influența simptomele.

Tratamentul la domiciliu:

Hidratantele cu ceramide sunt ideale. Baile scurte și calde, folosirea săpunurilor și detergentilor fără parfum, uscarea prin tamponare a pielii și îmbrăcămintea comodă din bumbac contribuie la confortul pielii bebelușului.

Controlul mâncărimii:

Preveniți scărpinatul care poate agrava iritațiile. Mențineți unghiile bebelușului scurte și rotunjite și folosiți mănuși speciale sau șosete lungi pentru a împiedica scărpinatul.

Tratament medical:

Dacă tratamentele obișnuite nu sunt eficiente, consultați medicul pentru opțiuni de tratament cu prescripție.

Când să contactați medicul:

Dacă nu observați îmbunătățiri sau dacă apar semne de infecție, precum cruste sau vezicule, contactați medicul. De asemenea, dacă bebelușul intră în contact cu persoane cu herpes, este recomandat să discutați cu un specialist, deoarece eczema poate crește riscul de infecție.


sursa: www.webmd.com