Alergiile: Cauze, Simptome și Evoluție

Vor dispărea simptomele alergice sau vor persista pe termen lung?

Răspunsul nu este întotdeauna simplu, deoarece fiecare caz este diferit. Unele persoane, în special copiii, pot depăși complet o alergie. Altele constată că, pe măsură ce îmbătrânesc, simptomele lor alergice devin mai ușoare. Acest lucru se poate întâmpla deoarece sistemul imunitar se poate slăbi odată cu vârsta și nu mai reacționează atât de puternic la alergeni.

Totuși, odată ce ai o alergie ca adult, aceasta nu dispare de obicei de la sine.

Când se agravează alergiile?

Unele persoane descoperă că alergiile lor se înrăutățesc în timp. Acest lucru este valabil în special pentru alergiile la alimente, latex sau înțepături de albine, care pot deveni mai severe cu fiecare expunere.

De asemenea, factori externi, cum ar fi un sezon intens de polen sau un nou loc de muncă într-o clădire mucegăită, pot declanșa alergii.

Vei dezvolta mai multe alergii?

Dacă simptomele alergice par mai severe, ar putea exista un alt motiv. Este posibil să ai acum o a doua alergie sau chiar mai multe. A avea o alergie te face mai predispus la a dezvolta și altele. Dacă simptomele de alergie la ambrozie sunt mai severe, ar putea fi din cauza unui alt alergen prezent în aer.

Alergiile pot interacționa în mod neașteptat. De exemplu, până la o treime dintre persoanele alergice la polen au și alergii alimentare la legume și fructe care conțin proteine similare. Medicii numesc acest lucru “sindromul alergiei orale”. Reacțiile alergice pot fi mai severe dacă ești expus la ambii alergeni simultan, cum ar fi atunci când mănânci o banană în sezonul de alergie la ambrozie.

De ce apar alergiile?

Simptomele alergice sunt cauzate de sistemul tău imunitar, care confundă lucrurile inofensive din mediul tău cu o amenințare și le atacă. Șansele de a dezvolta o alergie încep în genele tale. Deși alergiile specifice nu sunt moștenite, tendința de a avea alergii este.

Copiii cu un singur părinte alergic au o șansă de 33% de a dezvolta alergii. Cu doi părinți alergici, șansa crește la 70%. Totuși, circumstanțele trebuie să fie potrivite pentru a declanșa o reacție alergică. De exemplu, dacă intri în contact cu un alergen când ești slăbit, cum ar fi după o infecție virală, este mai probabil să dezvolți o alergie la acel alergen.

Cum se declanșează o alergie?

Alergia începe cu expunerea la un alergen. Chiar dacă ai fost expus de multe ori la un alergen fără probleme, corpul tău poate să îl considere brusc un invadator. În acest caz, sistemul tău imunitar produce anticorpi împotriva lui.

Data viitoare când te întâlnești cu acel alergen, anticorpii îl recunosc și activează celulele mast. Aceste celule eliberează substanțe chimice precum histamina, care cauzează simptome cum ar fi umflarea. Umflarea în pasajele nazale poate cauza secreții nazale, iar umflarea căilor respiratorii poate provoca simptome de astm.

Concluzie

Alergiile sunt complexe și pot evolua în timp. Este important să îți gestionezi simptomele și să consulți un medic dacă observi schimbări. Cunoașterea și înțelegerea alergiilor tale este cheia pentru a le controla eficient.