Dieta pentru Colesterol și Diabetici: Cum Să Alegi Alimentele Potrivite

Nutriționiștii recomandă un regim alimentar echilibrat pentru a menține nivelurile sănătoase ale glucozei și colesterolului. Fructele, legumele, cerealele integrale și proteinele slabe sunt exemple de alimente permise în acest tip de dietă. Este important să limitați consumul de grăsimi saturate, zahăr și sare. Prin urmare, este recomandat să evitați produsele procesate, fast-food-ul, dulciurile și carnea roșie. Totodată, este important să aveți o listă de cumpărături bine gândită, să alegeți alimente din surse sigure și să respectați regulile de igienă și curățenie atunci când le preparați.

Se spune că, dacă o persoană are diabet, aceasta trebuie să consume doar alimente permise în diabet și colesterol. Adică, dieta pacientului va consta doar în alimente fade și neplăcute. Dar acest lucru nu este adevărat, deoarece dietele pentru diabet pot fi gustoase și calitatea vieții poate fi îmbunătățită.

La baza menținerii unor concentrații optime de glucoză se află un stil de viață sănătos și o dietă bine concepută pentru diabetul zaharat. Nu trebuie să renunți la dulciuri pentru a avea o dietă sănătoasă. De exemplu, în loc de un baton de ciocolată obișnuit, poți mânca o cantitate mică de fructe uscate sau biscuiți din făină integrală. Dacă îți place înghețata, poți să o prepari tu însuți, congeland fructele preferate și mixându-le într-un blender. Este important să știi că fiecare masă ar trebui să aibă aproximativ același aport caloric.

Cum să planifici meniul pentru diabet și colesterol

Planifică-ți meniul astfel încât porțiile de mic dejun, prânz și cină să aibă același număr de calorii. Folosește metoda farfuriei diabetice, unde jumătate din masă este alcătuită din legume și verdețuri, un sfert din carbohidrați și un alt sfert din carne sau pește. Este recomandat să ceri unui nutriționist să-ți întocmească un plan de dietă personalizat.

Mănâncă carbohidrații în prima jumătate a zilei. Înainte de prânz este recomandat să consumi terciuri, fructe, cartofi sau produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Carbohidrații au cel mai ridicat indice glicemic, așa că ar trebui consumați doar înainte de prânz. După ora 17:00, este recomandat să eviți carbohidrații, deoarece acest lucru poate duce la un vârf de zahăr în timpul nopții, ceea ce face dificilă controlarea nivelului de zahăr din sânge.

Printre alimentele permise în diabet se numără fructele de pădure neîndulcite, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, legumele, peștele sau carnea slabă, ouăle, cerealele precum orzul, ovăzul, hrișca, grâul, quinoa sau orezul, dar doar orezul brun cu bob lung. Este important să eviți alimentele bogate în zahăr, sare și grăsimi nesănătoase.

Carnea și peștele sunt surse importante de proteine, dar este important să le consumi cu moderație. Nu există un singur răspuns privind proporția optimă în dietă, important este să eviți să abuzezi de aceste alimente și să le includeți în meniul dumneavoastră cu moderație.

Sfaturi ale specialiștilor pentru evitarea alimentelor în cazul diabetului:

  1. Alcoolul, cu cât este mai tare, cu atât este mai caloric.
  2. Carbohidrații ușor digerabili, cum ar fi produsele făinoase, chifle, pâinea albă, prăjiturile, produsele de patiserie, pastele din grâu moale, dulciurile cu adaos de zahăr și băuturile carbogazoase, pot duce la creșterea bruscă a nivelului de glucoză din sânge, periculos pentru deficitul de insulină.
  3. Alimentele procesate și fast-food-ul, cum ar fi batoanele de ciocolată, bomboanele, cârnații și mezelurile, cartofii.
  4. Margarina și produsele de patiserie.
  5. Grăsimile saturate, cum ar fi produsele de origine animală, produsele lactate grase, uleiul de cocos și uleiul de palmier.

Este important să se limiteze consumul acestor alimente și să se respecte cantitatea recomandată de colesterol (200 mg pe zi) și sare (1 linguriță pe zi). Chiar și cantități mici de alcool sau dulciuri pot duce la creșterea glicemiei și complicațiilor.

surse: webmd.com