Cărbune Medicinal: Utilizări, Beneficii și Precauții

Ce este cărbunele medicinal?

Cărbunele medicinal este o substanță cu pori care pot reține substanțe chimice, fiind utilizat frecvent în tratamentul unor tipuri de otrăvire. Acesta este obținut prin încălzirea cărbunelui în prezența unui gaz, proces care dezvoltă porii ce ajută la reținerea substanțelor chimice.

Originea cărbunelui medicinal

Cărbunele medicinal poate fi produs din turbă, cărbune, lemn, coajă de nucă de cocos sau petrol.

Utilizări ale cărbunelui medicinal

  1. Tratamentul otrăvirii
    • Cărbunele medicinal este administrat pe cale orală pentru a reține medicamentele și alte substanțe chimice, prevenind astfel otrăvirea. Este esențial să fie utilizat sub supravegherea unui medic, împreună cu tratamentele standard pentru otrăvire.
  2. Alte utilizări populare
    • Deși este folosit și pentru tratarea colesterolului ridicat, mahmurelii și problemelor digestive, dovezile științifice care să susțină aceste utilizări sunt insuficiente.

Efecte secundare ale cărbunelui medicinal

  • Administrare orală: Cărbunele medicinal este, în general, sigur pentru utilizarea pe termen scurt. Efectele secundare pot include constipația și scaunele negre. Utilizarea pe termen lung este, de asemenea, considerată sigură.
  • Aplicare pe piele: Este considerat sigur pentru majoritatea adulților când este aplicat pe răni.

Precauții și avertismente speciale

  • Sarcina și alăptarea: Este probabil sigur pe termen scurt, dar consultați medicul înainte de utilizare.
  • Blocaje gastrointestinale: Nu utilizați cărbune medicinal dacă aveți blocaje intestinale sau afecțiuni care încetinesc trecerea alimentelor prin intestine.

Interacțiuni ale cărbunelui medicinal

  1. Alcool (etanol): Consumul de alcool împreună cu cărbunele medicinal poate reduce eficacitatea acestuia în prevenirea absorbției de otrăvuri.
  2. Medicamente administrate pe cale orală: Cărbunele medicinal poate reduce absorbția medicamentelor și a altor substanțe chimice. Pentru a evita această interacțiune, luați cărbunele medicinal cu cel puțin o oră după administrarea medicamentelor.
  3. Siropul de ipecac: Cărbunele medicinal poate lega siropul de ipecac în stomac, reducându-i efectele.
  4. Pilulele contraceptive: Cărbunele medicinal poate reduce eficacitatea pilulelor contraceptive. Luați cărbunele medicinal cel puțin 3 ore după sau 12 ore înainte de administrarea pilulelor contraceptive.

Dozare și utilizare

  • În alimentație: Cărbunele medicinal este utilizat ca colorant alimentar negru.
  • Ca medicament: Cel mai adesea utilizat sub supravegherea unui profesionist în domeniul sănătății, într-o singură doză de 100 de grame administrată pe cale orală. Este, de asemenea, utilizat în tampoane pentru răni. Consultați un profesionist pentru a afla ce tip de produs și doză sunt potrivite pentru o anumită afecțiune.