Viața Sexuală După Menopauză

După menopauză, unele femei descoperă că încă se pot bucura de sex, dar este diferit față de cum era înainte. Pentru unele persoane, poate fi dureros atunci când nu era înainte. De multe ori, acest lucru se datorează scăderii nivelului de estrogen după menopauză. Aceasta poate determina ca vaginul să devină mai puțin elastic și mai predispus la rupere în timpul actului sexual sau să sângereze după acesta. Având mai puțin estrogen, ești mai predispusă la infecții urinare care pot cauza disconfort în zona vaginală.

Cu toate că aceste informații nu sunt cele mai bune, cu siguranță nu sunt și cele mai rele. Sexul regulat este una dintre cele mai bune modalități de a menține această zonă sănătoasă după menopauză. Acesta crește fluxul sanguin la nivelul vaginului, ajutându-l să-și păstreze elasticitatea. Cercetările au arătat că persoanele care sunt active sexual, fie singure sau cu un partener, prezintă simptome mai ușoare ale menopauzei decât cele care nu sunt active sexual.

Dacă încă ești interesată de sex dar ai probleme cu durerea, poți încerca unele poziții diferite. Schimbând unghiul corpului sau al pelvisului, poate face penetrarea (dacă asta îți dorești) mai ușoară și mai plăcută. Încercarea de poziții diferite poate oferi, de asemenea, alinare sau suport pentru articulațiile rigide, un alt simptom al menopauzei.

  1. Poziția de sus. Unele persoane postmenopauzale se plâng de dureri adânci în vagin, aproape de colul uterin, în timpul actului sexual. Când te așezi deasupra în timpul sexului, poți controla penetrarea până la punctul în care te simți confortabilă. Dacă nu dorești asta, frecarea pelvisului împotriva partenerului tău în această poziție poate fi, de asemenea, plăcută.

Partenerul tău poate sta întins în timp ce te așezi deasupra. De asemenea, ei se pot așeza cu picioarele ușor îndoite în ceea ce se numește poziția lotus. Unele femei o apreciază pentru că le permite să se prindă de partener pentru o experiență mai intimă.

  1. Stilul cățelușului. Această poziție îi permite oricăruia dintre voi să stimuleze clitorisul în timpul actului sexual, ceea ce poate face lucrurile mai plăcute. Poate fi nevoie de puțină forță în brațe, dar te poți susține cu perne sub burtă sau coate, dacă este necesar.
  2. Misionarul cu asistență. Dacă uscăciunea și durerea la intrarea în vagin sunt principalele tale probleme, încearcă o variație a poziției misionarului. Așează-te pe spate cu o sau două perne sub partea de jos a spatelui. Acest lucru ridică pelvisul pentru a face inserția un pic mai ușoară. Mult lubrifiant va ajuta, de asemenea.
  3. Sex oral e tot sex. Dacă penetrarea este prea dureroasă, de ce nu te bazezi pe sexul oral? Dacă partenerul tău este dispus, te poate face să te simți plăcut, fără disconfortul sexului penetrativ. Puteți face schimb de roluri la a da și a primi. Sau unul dintre voi se poate întoarce, astfel încât să fiți față în față (“69”) pentru a vă plăcea reciproc în același timp.
  4. Stai întinsă pe o parte. Stând întinsă pe o parte, poți controla cât de adânc poate intra partenerul tău, ceea ce ajută dacă ai dureri vaginale profunde. Aceasta poate funcționa fie dacă ești față în față cu partenerul tău, fie dacă ai spatele la el (îndoaie-ți puțin picioarele dacă penetrarea este din spate). Unghiul de intrare poate varia, deci aceasta nu funcționează dacă ai dureri la acel punct.
  5. În picioare, din spate. Stai în picioare și apleacă-te în fața unui scaun confortabil, pe o chiuvetă sau cu mâinile pe o perete. Partenerul tău stă în spatele tău pentru a te penetra din spate, ca în poziția “doggy style”. Oricare dintre voi poate stimula clitorisul. Și puteți controla adâncimea penetrării pentru a evita durerea din sexul profund.

sursa: www.webmd.com