Starea ta de sănătate în postmenopauză

Perioada care urmează după menopauză este denumită postmenopauză. În această etapă, multe dintre simptomele neplăcute pe care le-ați putea fi experimentat înainte de menopauză scad treptat. Cu toate acestea, datorită mai multor factori, inclusiv nivelul mai scăzut de estrogen, femeile postmenopauzale prezintă un risc crescut pentru o serie de afecțiuni de sănătate, cum ar fi osteoporoza și bolile de inimă.

Cum știu când sunt în postmenopauză?

Femeile sunt considerate a fi postmenopauzale când nu au avut menstruație timp de un an întreg. Un alt mod de a determina apropierea de menopauză este măsurarea nivelului de hormon foliculostimulant (FSH) de către medicul dumneavoastră. FSH este un hormon produs de glanda pituitară (situată la baza creierului). Nivelurile dumneavoastră de FSH vor crește dramatic pe măsură ce ovarele încep să se închidă; aceste niveluri se pot verifica cu ușurință printr-un singur test de sânge. Nivelurile de FSH pot fluctua în perimenopauză, deci singurul mod de a ști cu siguranță că sunteți postmenopauzală este când nu ați avut menstruație timp de un an.

Ce schimbări pot aștepta în timpul postmenopauzei?

După ce ați trecut de menopauză, este posibil să vă recapătați energia, dar în același timp să fiți expusă unui risc mai mare pentru anumite afecțiuni.

Medicația și/sau schimbările de stil de viață sănătos pot reduce riscul unora dintre afecțiunile asociate menopauzei. Deoarece riscul fiecărei femei este diferit, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla ce măsuri puteți lua pentru a vă reduce riscul individual.

Pot rămâne însărcinată acum că sunt în postmenopauză?

Posibilitatea de a rămâne însărcinată dispare de obicei după ce nu ați mai avut menstruație timp de un an întreg. Cu toate acestea, continuați să folosiți metode contraceptive până când medicul dumneavoastră confirmă că sunteți cu adevărat în postmenopauză.

Cât de des trebuie să mă văd cu medicul în postmenopauză?

Chiar dacă ați trecut de menopauză, efectuarea de consultații regulate și de teste de screening preventive, cum ar fi examenele pelvine, testele Pap, examinarea sânilor și mamografiile, sunt printre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru dumneavoastră. Frecvența cu care aveți nevoie de un consult depinde de istoricul dumneavoastră medical. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a stabili cât de des trebuie să fiți văzută.


sursa: www.webmd.com