Femeile: Campioane ale Empatiei în Întreaga Lume

Un studiu recent confirmă această perspectivă comună, valabilă la orice vârstă și în orice țară, conform unui amplu studiu publicat în revista PNAS.

Cercetători de la universitățile Cambridge, Harvard, IMT School for Advanced Studies din Italia, Bar-Ilan și Haifa din Israel au utilizat un test online cunoscut sub numele de “Testul Ochilor” pentru a măsura reacțiile empatice ale a peste 300.000 de persoane cu vârste între 16 și 70 de ani din 57 de țări.

Femeile au obținut scoruri mai mari în măsurarea empatiei cognitive – capacitatea de a înțelege emoțiile și perspectivele altora.

Rezultatele oferă dovezi importante că fenomenul cunoscut – femeile fiind, în medie, mai empatice decât bărbații – se întâlnește în țări din întreaga lume. Este posibil să se afirme acest lucru cu încredere doar prin utilizarea unor seturi mari de date, a declarat David Greenberg, psiholog și neuroștiințific social la Universitatea Bar-Ilan din Israel și autor principal al studiului.

Participanții au privit fotografii cu ochii unor persoane și au încercat să identifice emoția afișată. Cercetări anterioare au arătat, de asemenea, că femeile sunt mai empatice, însă motivul acestui fenomen rămâne necunoscut și cercetătorii solicită continuarea explorării pentru a înțelege această diferență.