Anxietatea Postpartum: Cauze, Simptome și Soluții

S-a încheiat așteptarea: Bebeluşul tău a sosit!

După 40 de săptămâni de programări medicale, planificare și așteptare, bebelușul tău a sosit în sfârșit. Este perfect în ochii tăi, sănătos și adorabil. Totuși, în următoarele săptămâni, bucuria ta inițială poate fi înlocuită de îngrijorări constante: Este ea suficient de hrănită? De ce plânge atât de des? Este ceva în neregulă cu ea din punct de vedere medical? Aceste îngrijorări sunt constante și te țin trează noaptea. Te simți tensionată și iritabilă, iar inima îți bate repede, simțindu-te panicată. Membrii familiei încep să își exprime îngrijorarea nu doar despre bebeluș, ci și despre tine. Te întrebi dacă anxietatea ta este normală.

Bluesul Postpartum, Depresia Postpartum sau Anxietatea Postpartum?

Este posibil să fi auzit despre bluesul postpartum sau depresia postpartum. Poate că ai completat chiar chestionare despre starea ta de spirit în timpul vizitelor medicale postpartum. Bluesul postpartum este o reacție foarte comună la scăderea nivelurilor hormonale după naștere și poate să te lase tristă, ușor de plâns și sufocată. Aceste simptome sunt ușoare și durează doar câteva săptămâni. Când simptomele persistă și devin paralizante, ceva altceva poate fi în neregulă.

Simptomele se suprapun adesea între depresia postpartum și anxietatea postpartum (cum ar fi somnul deficitar, dificultatea de a te relaxa și iritabilitatea). Mamele care suferă de depresie postpartum experimentează deseori simptome de anxietate, deși nu toate mamele cu anxietate sunt depresive. Stabilirea unui diagnostic corect este importantă, deoarece femeile cu anxietate postpartum nu răspund întotdeauna la tratamentele pentru depresie, cum ar fi psihoterapia interpersonală sau medicamente precum bupropion (Wellbutrin).

Cauzele Anxietății Postpartum

Similar cu depresia postpartum, anxietatea postpartum poate fi cauzată de schimbările hormonale din perioada postpartum. De asemenea, poate apărea ca răspuns la stresori reali, precum sănătatea copilului, finanțe sau adaptarea la noi roluri în relații. O istorie de pierdere a sarcinii (avort sau pierdere a sarcinii) crește riscul de a dezvolta anxietate postpartum. Dacă ai avut o istorie de anxietate înainte sau în timpul sarcinii, simptomele de anxietate postpartum pot reveni după naștere. Anxietatea și tristețea pot apărea și după întreruperea alăptării din cauza schimbărilor hormonale.

Simptome și Diagnosticul Anxietății Postpartum

Unele femei experimentează atacuri de panică sau simptome de tulburare obsesiv-compulsivă (OCD) în perioada postpartum. Atacurile de panică sunt episoade intense de anxietate, însoțite de simptome fizice, cum ar fi bătăi rapide ale inimii, sentimente de nenorocire, dificultăți de respirație și amețeli. Obsesiile sunt gânduri intrusive și nedorite, care pot fi însoțite de compulsii – comportamente intenționate pentru a reduce disconfortul. Aceste simptome pot fi înfricoșătoare pentru o nouă mamă, mai ales când aceste gânduri implică vătămarea bebelușului. Din fericire, atunci când obsesiile sunt cauzate de o tulburare de anxietate, mamele sunt extrem de puțin probabil să le facă rău copiilor lor.

Tratamente pentru Anxietatea Postpartum

Anxietatea postpartum este mai puțin studiată decât depresia postpartum, dar se estimează că cel puțin una din cinci femei suferă de anxietate postpartum. Terapiile precum terapia comportamentală cognitivă (TCC) sunt excelente pentru tulburările de anxietate, inclusiv OCD. Pentru unele femei, medicamentele sau suplimentele pot fi utile și sunt mai eficiente când sunt combinate cu terapia. Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (IRSS) sunt prima linie de medicamente pentru tulburările de anxietate, în timp ce benzodiazepinele sunt medicamente anti-anxietate cu acțiune rapidă, folosite în așteptarea efectului IRSS-urilor.

Alăptarea și Medicația

Alăptarea oferă numeroase avantaje pentru bebeluș, cum ar fi nutriție perfectă, întărirea sistemului imunitar și prevenirea obezității la vârsta adultă. De asemenea, alăptarea oferă beneficii pentru mamă, eliberând hormoni care ajută la formarea legăturii cu bebelușul și oferă un sentiment de relaxare. Este important să știi că toate medicamentele psihiatrice sunt eliminate în laptele matern. Medicul tău poate evalua riscurile și avantajele medicației în funcție de gravitatea bolii, preferințele medicației și răspunsul anterior, precum și factori unici ai bebelușului tău.

Strategii Non-Medicamentoase pentru Reducerea Anxietății Postpartum

  1. Îmbrățișează bebelușul des: Acest lucru eliberează oxitocina, care poate reduce nivelul de anxietate.
  2. Maximizează somnul: Dormirea în camere separate sau schimbarea îngrijirii bebelușului poate fi necesară în primele luni. Acordă-ți cel puțin patru ore nedisturbate de somn.
  3. Petrece timp cu alte mame: Conectarea cu alte mame poate scădea temerile și valida emoțiile tale.
  4. Crește activitatea fizică: Activitatea fizică este una dintre cele mai eficiente strategii anti-anxietate. Yoga și exercițiile de respirație pot fi deosebit de utile.
  5. Întrerupe alăptarea treptat: Dacă decizi să întrerupi alăptarea, fă-o treptat pentru a minimiza schimbările hormonale bruște.
  6. Cere ajutor: Îngrijirea unui bebeluș necesită adesea ajutorul comunității. Solicită ajutor pentru treburile casnice și alte responsabilități.

Concluzie

Acordă-ți o pauză – tocmai ai născut un bebeluș. Anxietatea postpartum este frecventă și, în multe cazuri, va trece cu timpul. Consultă un specialist pentru a găsi cea mai bună soluție pentru tine și pentru a te asigura că primești sprijinul necesar.


surse: https://www.webmd.com/search?query=postpartum+anxiety